Známa - neznáma Ázia

Budeme veľmi radi, ak sa Moje stane miestom stretávania zaujímavých ľudí rôznych národností a názorov. Preto už túto stredu 25. septembra o 19:00 hod. organizujeme prvý kultúrno - spločensko - gastronomický večierok s podtitulom Známa-neznáma Stredná Ázia. Tento večer organizujeme v spolupráci s informačným centrom globálneho vzdelávania - Libraria. Na podujatí sa stretnú ľudia zo stredoázijských krajín, cestovatelia a našinci, ktorí tam pôsobili a počas rozprávania v štýle "world cafe" ukážu, kde tá Stredná Ázia vôbec leží, z akých krajín pozostáva či to, čím je výnimočná.7361051678_f6ed5b81d3.jpg (fotka od Evgeni Zotov)

Okrem príjemného posedenia, malej výstavy fotografií a prezentácie tradičných predmetov z regiónu, budete môcť ochutnať viacero miestnych jedál - kazašský katyrlak, kirgizský plov či tadžické sambusy. A zapiť to čajom, ktorý nemôže chýbať na žiadnom stredoázijskom stole.

Katyrlak je sladkosť, ktorá sa máča v smotane a zapíja časom. Je podobná ako slovenské pampúšiky.

Plov je tradičné stredoázijské jedlo, ktorého pôvod si privlastňuje snáď každá krajina v regióne. Jeho hlavnou podstatou je ryža a mäso, obvykle hovädzie, baranie, konské, v niektorých prípadoch jačie a miestne koreniny. Okrem toho sa do Plov v každom regióne či oblasti pridávajú aj špecifické ingrediencie, niekde sú to hrozienka, inde cícer, niekde pridajú viac koriandru, niekde ho nedávajú vôbec.

Sambusa alebo i samsa je pečivo z cesta podobného lístkovému, obvykle v tvare trojuholníka, plnené mäsovou či zeleninovou zmesou. Vo väčších mestách sa stávajú populárnymi aj nové náplne ako je pizzová či syrová.

Tešíme sa na vás a večer plný exotických vôní, chutí a dlhých rozhovorov. Link na event tu.

857782_576216405749701_1237793336_o.jpg